BBG 3rd AD BOOTCAMP / Spring 2023

3. apulaisohjaus: avustajaroolitus ja -hallinnointi

Tuotantoja tehdään jatkuvasti enemmän ja Pohjoismaissa on suuri pula ammattitaitoisista apulaisohjausosaston tekijöistä. Kokeneita osaajia ei saada kentälle hetkessä – mutta jostakin on aloitettava! BBG järjesti ensimmäisen BBG AD Bootcampin kesällä 2022 löytääkseen ja kouluttaakseen eteenpäin potentiaalisimpia tulevia apulaisohjausosaston taitureita. Nyt ohjelma saa jatkoa kahdella kurssilla keväällä 2023 – tällä kertaa työtehtäviin eritellyillä versioilla!

Olet nyt 3. apulaisohjaajille suunnatun kurssin sivuilla.

Kurssin taustat

BBG AD Bootcampin tavoite on luoda vakaa pohja apulaisohjausosaston töiden aloitukseen tai niissä tarvittavien taitojen lisäkehitykseen. Ohjelma toteutetaan keväällä 2023 kahden kurssin kokonaisuutena. Osa kurssien sisällöstä on samaa, ja osa omaansa. Hakijat voivat ilmoittaa halukkuudestaan molempiin tai vain yhteen kurssiin.

3. apulaisohjaajille suunnatun kurssin taustalla on halu itsenäistää ja yhtenäistää avustajaroolituksen ja -hallinnoinnin käytänteitä sekä konkretisoida taiteellista ja tuotannollista vastuuta työssä. Kurssi kattaa perehdytyksen yleiseen työn prosessiin sekä alusta loppuun tehdyt harjoitteet avustajapurusta ja -budjetista sekä roolitus-hauista (ns. casting call). Kurssin fokus on ns. setin ulkopuolisessa työssä, joka pelaa avainasemaa siinä, toimiiko setin päädyn toiminta jouhevasti. Kurssilla painotetaan 3. apulaisohjaajan / avustajaroolittajan asemaa sekä ihmis- että tuotantoläheisenä tekijänä, jonka työn sjuminen vaikuttaa ratkaisevasti tuotannon laatuun ja teoksen tunnelmaan.

Kurssien yksittäisiin luentoihin voi osallistua myös freelancerina tai firman edustajana. Mikäli olet tästä kiinnostunut, lue lisää täältä.

Kurssin sisältö ja aikataulu

Luento 1: Kurssin avaus ja esittely (Iiris Orasmaa)
Luento 2: Apulaisohjasosaston vastuut tuotannossa (Iiris Orasmaa)
Luento 3: 3. apulaisohjaajan työn sisältö ja perehdytys avustajaroolitukseen (Pia Nurmi)
Luento 4: Yhteistyö 1. apulaisohjaajan ja tuotanto- ja lokaatio-osastojen kanssa (Paula Haukinen)
Luento 5: Avustajapurku (Paula Haukinen)
Luento 6: Yhteistyö avustajien ja näyttelijöiden kanssa (TBC)
Luento 7: Avustajabudjetti (Paula Haukinen)
Luento 8: Yhteistyö puku- ja maskiosastojen kanssa (Iiris Orasmaa)
Luento 9: Avustajaroolitus (TBC)
Luento 10: Wrap up (Iiris Orasmaa)

Kaikki luennot toteutetaan 1.2.-5.5.2023 välillä. Varaamme myös oikeuden muutoksiin ja tarkennuksiin kurssin sisällössä ja ohjelmassa.

Kurssilla keskitytään varsinaisten 3. apulaisohjaajan töiden lisäksi hedelmälliseen yhteistyöhön sekä muiden apulaisohjausosaston tekijöiden, että muiden osastojen kanssa. Kurssin osallistujat keskittyvät niiden aikana valmistelemaan vastaavia materiaaleja, kuin työssään 3. apulaisohjaajana tulisivat tekemään. Lisäksi ohjelmassa käydään läpi osaston yleistä työnjakoa ja settikäytäntöjä sekä konsultoidaan eri osastojen ammattilaisia hyvästä yhteistyöstä apulaisohjaajan tehtävissä. Varsinaisen opetuksen lisäksi osallistujille on tarjolla kurssin aikana henkilökohtaista ohjausta ja mentorointia sekä keskustelumahdolisuuksia muiden tekijöiden kanssa.

Kaikilla opiskelijoilla tulee olla käytössään oma kannettava tietokone MS Excelilla sekä vapaavalintaisella dokumenttiohjelmalla (esim. MS Word, Pages, Google Docs, LibreOffice).

Opetus toteutetaan osittain lähiopetuksena Helsingissä ja osittain etäopetuksena Zoomin välityksellä. Yhteisiä n. 3 tunnin opetustapaamisia on 10, lähtökohtaisesti n. yksi viikossa. Tarkka aikataulu toimitetaan valituille osallistujille. Kaikki opetus tapahtuu ilta- ja viikonloppuaikoina. Ohjelmaan kuuluvat tehtävät kukin osallistuja tekee omalla ajallaan omiin aikatauluihinsa sopien. Itsenäiseen työhön kurssin ulkopuolella on hyvä varata 80-100 h lähtötasosta riippuen. Tämän lisäksi jokaiselle osallistujalle on varattu kolme omaa henkilökohtaista tapaamista ohjaavan opettajan tai valmentajan kanssa ohjelman aikana, jotka sovitaan yhdessä osallistujan kanssa. Kaikkia tapaamisia ei ole pakko käyttää, mikäli ei itse halua.

Opetusta on sekä suomeksi, että englanniksi.

Kurssin voi halutessaan yhdistää kurssin kevään 2023 2. apulaisohjaaja-kurssin kanssa.

Opettajat kurssilla

Iiris Orasmaa, 1. apulaisohjaaja

 • toiminut 1. apulaisohjaajana 15 vuoden ajan kaiken kokoisissa tuotannoissa
 • kuvannut lukuisissa Euroopan maissa sekä USA:ssa ja Djiboutissa Afrikassa
 • opettanut mm. Aalto Yliopistolla Helsingissä, Greenwich Universityssa Lontoossa ja Frans Schartaus Handelsinstitutissa Tukholmassa
 • opiskellut useissa eri täydennyskoulutuksissa Euroopassa, mm. Focal Resourcen, 1st Option Safetyn, Erich Pommer Instituten alla

Tutustu Iiriksen työhistoriaan paremmin täällä (englanniksi).

Pia Nurmi, roolittaja ja 3. apulaisohjaaja

 • toiminut avustajien ja esiintyjien kanssa erilaisissa tehtävissä Suomessa ja Espanjassa vuodesta 2003
 • kouluttautunut kulttuurituottajaksi sekä opiskellut ohessa tietokoneohjelmointia
 • kehittänyt avustajaroolitukseen käytettävää järjestelmää BBG Castingille
 • opettanut BBG:n koulutusohjelmien lisäksi myös esiintyjille mm. selftapejen tekoa

Tutustu Pian työhistoriaan paremmin täällä (englanniksi).

Paula Haukinen, apulaisohjaaja ja tuotantopäällikkö

 • vastannut avustajien hallinnoinnista tai sen supervisauksesta tuotannoissa, joita on kuvattu Suomessa, Norjassa, Virossa ja Djiboutissa
 • nykyään jo edennyt sekä tuotantopäällikön, että 1. apulaisohjaajan töihin isoissa draamatuotannoissa
 • urallaan tehnyt etenkin eri tiimien ja ryhmien hallinnointia sekä työn järjestämisen suunnittelua
 • opettanut BBG:n koulutusohjelmien lisäksi elokuvakurssilla turvapaikanhakijoille

Tutustu Paulan työhistoriaan paremmin täällä (englanniksi).

Varaamme mahdollisuuden muutoksiin osallistuvien opettajien osalta mm. tulevien tuotantojen aikataulujen ollessa vielä osittain auki.

Hakuprosessi

Olet ideaali osallistuja, mikäli

 • haluat työllistyä nimenomaan 3. apulaisohjaajan, avustajaroolittajan tai roolittajan tehtäviin tulevaisuudessa
 • olet omiasi ihmisten keskellä, mutta nautit myös ns. tietokonetöistä
 • haluat työksesi etsiä esiintyjiä, jotka vievät tarinaa eteenpäin halutulla lailla
 • sinulla on jo jotakin työkokemusta tai harjoittelukokemusta alalta / alan opinnot loppusuoralla / vahva tausta harrastelijatuotannoista / toisen osaston työkokemusta, jota haluat soveltaa myös AD-osaston töihin – kuitenkin motivaatio ja ohjelmaan sitoutuminen on kokemustakin tärkeämpää!
 • sinun on mahdollisuus osallistua joustavasti opetukseen mainitulla aikavälillä
 • olet kesästä 2023 eteenpäin tai pian sen jälkeen vapaana täyspäiväisiin tai puolipäiväisiin töihin
 • olet kiinnostunut tekemään töitä BBG:n kanssa

Kurssi ei anna virallista pätevyyttä tiettyyn työtehtävään. Kaikki osallistujat saavat kuitenkin työstään kirjallisen todistuksen ja vapaamuotoisen arvion tehtäviensä suorittamisesta.

Osallistumismaksu kurssille

Osallistumismaksu per kurssi yksityishenkilölle 350 € (sis. alv)
Osallistumismaksu molemmille kursseille yksityishenkilölle 500 € (sis. alv)
Osallistumismaksu per kurssi yrittäjälle tai yrityksen kautta osallistuvalle 435 € (sis. alv)
Osallistumismaksu molemmille kursseille yrittäjälle tai yrityksen kautta osallistuvalle 620 € (sis. alv)
BBG:n jäsenen osallistumismaksu per kurssi 150 € (sis. alv)
BBG:n jäsenen osallistumismaksu molemmille kursseille 215 € (sis. alv)

Maksullisten paikkojen lisäksi pyrimme tarjoamaan muutamia sponsoroituja opiskelupaikkoja. Opiskelija voi hakulomakkeessaan hakea sponsoria, jolloin kurssiin voi osallistua alennetulla hinnalla tai ilmaiseksi. Toivomme, ettei kukaan jätä hakematta taloudellisista syistä, vaan täyttää rohkeasti sponsorointiosion lomakkeessa. Kannustamme myös tutkimaan erilaisia henkilökohtaisia koulutustukia esim. AVEKin kautta.

Hae mukaan lähettämällä tietosi vapaan hakemuskirjeen ja CV:n kanssa oheisesta linkistä löytyvällä lomakkeella. Haku sulkeutuu 15.12.2022 päivän päätteeksi.

Kutsumme sopivat hakijat haastatteluun lähtökohtaisesti 21. tai 22.12., jotta pääsemme rakentamaan bootcampiin osallistuvan tiimin kokoon vielä tämän vuoden puolella. Valinnat ilmoitetaan haastatelluille perjantaihin 30.12. mennessä. Kurssilla on osallistujien vähimmäismäärä, jonka on täytyttävä, jotta kurssi järjestetään.

Lisäkysymyksiä? Lue kurssien FAQ tältä sivulta!